Tijd voor Leven

pomodoro techniek

Plannen met behulp van een tomaat

Plannen met behulp van een tomaat

De pomodoro techniek

Plannen met behulp van een tomaat?  Dat klinkt wel erg raar he? Ik ga je dit uitleggen.

Natuurlijk heeft een tomaat niets met een goede planning te maken. Maar de Pomodoro techniek des te meer. En Pomodoro is Italiaans voor tomaat, vandaar de titel.

Maar wat is nou die Pomodoro techniek?

Deze techniek is ontstaan in de jaren ’80. Francesco Cirillo, inderdaad, een Italiaan, kreeg maar niets gedaan omdat iedereen maar dingen bleef vragen en hij constant werd afgeleid. Hij wist dat hij iets moest gaan veranderen om ervoor te zorgen dat mensen hem met rust lieten terwijl hij zijn werk probeerde te doen. Hij pakte een kookwekker uit de keuken (die er toevallig als een tomaat uitzag, ‘Pomodoro’ in het Italiaans…) en zette hem op 25 minuten, zichtbaar op zijn bureau. Precies de tijd die hij dacht nodig te hebben om een taak gedaan te krijgen en daarna even rust te nemen. 

pomodoro techniek

Dit bleek prima te werken. Hij kon rustig werken omdat iedereen nu wist wanneer Francesco ‘midden in een Pomodoro’ zat en ze lieten hem met rust wanneer nodig.
Hij heeft deze techniek naar buiten gebracht en inmiddels volgen meer dan 2 miljoen mensen wereldwijd deze methode. Moet jij nu ook op zoek naar een kookwekker in de vorm van een tomaat?
Nee hoor, een appel, aap of gewoon de timer op je telefoon voldoen ook. 

Waar het om gaat is dat je een tijdsblok kunt instellen voor de taak die je wilt doen.

Hoe werkt deze techniek nou eigenlijk?
Ik leg je dit uit in 5 stappen.

de pomodoro techniek in 5 stappen

Stap 1: Neem een vel papier (of Word document) voor het maken van je “to-do-lijst”
Schrijf hierop alle taken die nog gedaan moeten worden. Van groot naar klein en van nuttig naar niet zo heel belangrijk. Zorg ervoor dat alle punten op het blaadje komen, zodat je hoofd leeg is.
Stap 2: Neem nog een vel papier (of Word document) en maak hierop je “takenlijst”
Deze takenlijst kun je pas maken als je de “to-do-lijst” helemaal compleet hebt. Het is namelijk een georganiseerde versie van lijst nummer 1. Je schrijft nu al je to-do punten als ‘Pomodoros’ op je takenlijst. Hierbij let je erop dat elke taak; * niet langer of korter dan 25 minuten duurt * op volgorde van prioriteit staat, dus het belangrijkste bovenaan.
Stap 3: Zet je timer op 25 minuten en ga aan de slag
Start met de bovenste taak van je lijst. Zet je timer op 25 minuten en begin. Blijf in deze tijd gefocust op je taak, ‘respecteer de tomaat’. Je hebt je taak en 25 minuten, zorg ervoor dat je het af krijgt.

Stap 4: Taak afstrepen en tijd voor een kleine pauze
Dit is het punt waar je naar toe wilde. De 25 minuten zijn om, je taak is af en je mag hem afvinken op je lijst! Tijd voor een kleine pauze van 3-5 minuten om je hoofd weer even leeg te maken voor de volgende ‘Pomodoro’. Doe dit in totaal 4x, je bent dan 2 uur gefocust aan het werk geweest.

Stap 5: Tijd voor een grote pauze
Na deze 2 uur focus is je brein toe aan een wat langere pauze. Neem 10-15 minuten de tijd om een gezond tussendoortje te nemen, wat met collega’s te praten of de hond uit te laten.

Waarom werkt dit nou zo goed?

* Door het uitschakelen van de afleiding kun je je beter op je taak focussen
* De tijdsblokken van 25 minuten zorgen ervoor dat je gemotiveerd en geconcentreerd blijft
* De pauze’s zijn je beloning voor je harde werk
* Door elk succes (behaalde Pomodoro) heb je meerdere ‘geluksmomentjes’ op een dag. Hierdoor kom je in een positieve Flow

Hoe zit het nou met een taak die korter, of juist langer dan die 25 minuten duurt?

Combineer korte taken met elkaar, maar werk nooit langer dan de ingestelde 25 minuten.
Duurt je taak langer dan 25 minuten? Splits hem dan bij voorbaat al op in verschillende stukken. Als je er pas tijdens de uitvoering achter komt dat je taak langer dan verwacht is, breek hem dan evengoed na 25 minuten af en pak hem, na je korte pauze, weer op in een nieuwe ‘Pomodoro’

Geïnspireerd geraakt en wil je meer weten over deze, of andere, planningstechnieken? Neem dan contact met me op!

p.s. Dit artikel kostte mij 4 ‘tomaten’, tijd voor een grote pauze! :-D

 Meld jezelf aan via onderstaande knop en neem de stap om te investeren in ‘Tijd voor Leven’ . Heb je eerst nog vragen, dan mag je me natuurlijk altijd bellen.