Tijd voor Leven

Opruimen;

Volgens de dikke van Dale is opruimen ‘weer op orde brengen, of opbergen’.
Maar hoe doe je dat nou, dat op orde brengen of opbergen?

Je herkent het vast wel;
Je hebt je voorgenomen om vandaag die kledingkast (of voorraadkast, badkamermeubel, keuken, nou ja, je snapt me wel…) eens even flink onder handen te nemen. Je hebt al helemaal bedacht hoe het er in jouw ideale wereld uit gaat zien. Alles netje gestructureerd en geordend.
Maar hoe begin je in hemelsnaam, als je door de bomen het bos niet ziet?

Wil je je huis graag op orde brengen, maar weet je niet hoe te beginnen? Zakt de moed je in de schoenen als je de kast alleen al opendoet? Of ben je zó enthousiast van start gegaan dat nu alles overhoop ligt en je helemaal het overzicht kwijt bent? Zie je niet meer hoe je het nou allemaal logisch aanpakt?
Ik deel graag een aantal tips met je.

maak tijd

Misschien een open deur, maar zorg dat je tijd inplant om op te ruimen. Even snel je kledingkast ordenen, of de schuur opruimen werkt niet. Je begint al opgejaagd aan je klus omdat je straks nog van alles te doen hebt en voor je het weet heb je alle overhoop gehaald en is het tijd om de kinderen uit school te halen.

opruimen

Creëer overzicht

Ik hoor het je denken: “Ik wil juist gaan opruimen omdat ik geen overzicht meer heb, hoe verwacht je dan dat ik overzicht creëer?”
Wat ik bedoel is dat je het behapbaar voor jezelf maakt. Trek niet die hele kast in 1x leeg, maar werk plank voor plank. Zo is het duidelijk en overzichtelijk. En je hebt na iedere opgeruimde plank een goed gevoel. Dat heb je maar mooi even gefixt. Volgende!

HOu het klein

Hierboven noemde ik het al. Als je eenmaal hebt besloten dat je je huis (kamer, garage) op gaat ruimen, begin dan klein. Ga dus niet gelijk de hele keuken opruimen, maar begin met een kastje of een lade. Hierdoor heb je snel resultaat en blijf je gemotiveerd. Bedenk hoeveel tijd je hiervoor wilt uittrekken, zodat je echt even je volle aandacht hierop kunt richten. Ook een grotere ruimte als een garage of kamer kun je opdelen in kleinere stukken, zodat het overzichtelijk blijft.

hou focus

Ga je opruimen, ruim dan ook op. “Ja duh!” zal je denken, maar je zal versteld staan hoe makkelijk je afgeleid wordt. Een appje wat binnenkomt en wat je écht even moet beantwoorden, de postbode die iets in de bus gooit, dat leuke tijdschrift wat je tegenkomt. Allemaal zaken die je van je doel afhouden.
Dus, wees streng voor jezelf. Zet je telefoon op stil en richt je aandacht op je doel.


beloon jezelf

Natuurlijk is het de grootste beloning als je je doel hebt bereikt. Als de ruimte, of je hele huis, is opgeruimd.

Maar beloon jezelf ook tussendoor. Beloningen motiveren je namelijk om de ‘goede vibe’ vast te houden.
Moet je dan elke keer een cadeautje voor jezelf kopen? Nee hoor!
Een beloning kan evengoed een lekker kopje koffie (met chocola ;-)) zijn als je 2 planken hebt opgeruimd, of een uitje met een vriendin als de helft van garage aan kant is.

Door deze blog te lezen heb je al een stap in de richting van een opgeruimd huis gezet. Je bent waarschijnlijk op zoek naar informatie over hoe je dit moet aanpakken. Heb ik je met bovenstaande tips genoeg geholpen? Fijn! Je kunt nu aan de slag om meer rust en overzicht te creëren.
Lukt het je nog niet om de stap te zetten? Ik kan je helpen.